Basiscursus tekenen

Omschrijving cursus

Tijdens deze cursus van 8 lessen behandelen we de basistechnieken van tekenen en schilderen.

Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn: proporties, licht & schaduw, kleurentheorie, landschap, portret, compositie en verschillende kunststromingen. Iedere les zullen we focussen op 1 of meerdere onderwerpen. Er zal theorie uitgelegd worden en daarna gaan jullie de theorie meteen in de praktijk brengen door een leuke oefening of opdracht. Aan het einde van de les hebben we nog een korte nabespreking.

Deze korte cursus is zowel voor beginners als gevorderden.

Bijzonderheden

Les 1 en 2 (19 en 26 september):
Tijdens deze les behandelen we de basisprincipes van tekenen. Tekenen is namelijk de basis, ook van schilderen. We gaan tijdens deze les dieper in op technieken om de proporties goed te krijgen. Maar ook licht en schaduw zullen aan bod komen.
Materialen die je mee moet nemen tijdens de les: potloden (hb/2b/1h, doezelaar, papier/gum en een voorbeeld van iets wat je graag zou willen tekenen.

les 3 (3 oktober):
Tijdens deze les gaan we het hebben over kleurentheorie. Kleur speelt een belangrijke rol binnen de teken- en schilderkunst en daarom goed om dit te oefenen. Tijdens deze les gaan we dieper in op kleurcontrasten, kleurencirkel van, van Itten en hoe je met 8 kleuren heel veel kleuren kunt mengen.
Materialen die je moet meenemen tijdens de les:
doek/ bord ca 30 x 40 cm. Acrylverf. Dit mag gewoon simpele verf zijn en een afscheurpalet. Kleuren: wit-zwart-rood-blauw-geel-gele oker- alizarin crimson, emerald groen. (Art creation of Amsterdam Standard)

Les 4 (10 oktober):
Tijdens deze les behandelen we de onderwerpen landschap & compositie. Compositie is de basis van je tekening en schilderij. Als je een goede compositie hebt, zul je de aandacht van de toeschouwer veel langer vasthouden. We behandelen tijdens de les verschillende composities. Daarna gaan we dieper in om het schilderen van een landschap. Ook hier speelt compositie een belangrijke rol. Daarna gaan jullie je eigen landschap schilderen.
Materialen die je moet meenemen tijdens de les:
potloden (hb/2b),gum, papier, acrylverf, kwasten, schilderdoek/paneel, voorbeeld van een landschap.

Les 5 (17 oktober):
Er zijn over de jaren heen heel veel verschillende kunststromingen ontstaan. Tijdens deze les gaan we hier dieper op in. Wat kenmerkt een bepaalde kunststroming en wat zijn de verschillen. Daarna krijgen jullie door middel van een lootje een kunststroming toegewezen en gaan jullie een schilderij of tekening maken geïnspireerd op die kunststroming maken.
Materialen die je moet meenemen tijdens de les:
potloden (hb/2b/1h), gum, papier en materialen die je wilt gebruiken voor je kunstwerk.

Les 6 en 7 (24 en 31 oktober):
Portrettekenen wordt gezien als één van de moeilijkste dingen om te tekenen. Een portret moet wel lijken, zeker als je iemand tekent die je kent. Tijdens deze les gaan we dieper in op de kunst van het portrettekenen en krijgen jullie tools om te zorgen dat een portret beter lijkt.
Materialen die je moet meenemen tijdens de les:
potloden (hb/2b/1h), gum, doezelaar, papier en een voorbeeld van een portret.

Les 8 (7 november):
Tijdens deze les gaan jullie aan de hand van een thema een eigen werk maken. Tot nu toe hebben we vooral gefocust op techniek, maar tijdens deze les is het belangrijk dat je nadenkt wat je met je werk wilt zeggen. Wat is het idee/boodschap. Waarom gebruik ik bepaalde materialen, kleuren, etc.

 

Deze cursus gaat alleen bij voldoende deelname door.

Aanmeldingsformulier cursus: Basiscursus Tekenen

Wilt u zich inschrijven voor de cursus? Vul dan het onderstaande aanmeldformulier geheel in. Na ontvangst van het formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Inschrijven