De werkgroep Kaligrafie

Op bezoek bij de Werkgroep Kalligrafie

Woensdagavond bij Atelier 6, vaste prik voor leden van de werkgroep Kalligrafie om zich creatief bezig te houden met het kalligraferen. Wat doen ze dan?

kali_1

Netjes letters schrijven, dat gaat tegenwoordig toch veel eenvoudiger op computer ?
Nou dat is toch echt wel heel wat anders: kalligrafie is een kunst, een samenkomst van ambacht en kunst. Het schrijven van letters breidt zich uit tot het maken van een kunstwerk. Dat kunnen diverse wenskaarten zijn, ex librissen, spreuken, gedichten bij schildering of print of op zichzelf een kunstwerk, compositie om van te genieten.

kali_2

Werk van Marije: aan elkaar geschreven hoofdletters, uncialen, met daarom een rand vrij verwerkt Keltisch vlechtwerk. Eigen fantasie gebruiken ! Zij heeft zich vanuit haar interesse in kunst en geschiedenis bij de werkgroep aangesloten, eerst de cursus gedaan om het tekenen van de letters te leren, de basis. Daarna haar eigen creativiteit ingebracht en mooie werken gemaakt. Zij vindt het kalligraferen heel relaxed en fijn om te doen.

kali-3

Werk van Henk: op zoek naar inspiratie kwam hij bij ‘De 4 jaargetijden in Langedijk’… Niet zomaar een opzetje, research ging er aan vooraf, dan de schetsen op papier, teksten erbij zoeken of maken, het eindproduct komt dan op een (kunst)perkament papier. Inspanning geeft hier ontspanning! Tijd is niet belangrijk.

kali-4

Werk van Muus: Zo zie je maar waar dat al niet toe leiden kan. Nu is hij een meester in het tekenen van letters, het verluchtigen en versieren, het maken van composities. Muus Kramer, leider van de Werkgroep, is al zo’n 35 jaar bezig met deze kunst, ooit begonnen omdat zijn grote broer zo’n mooi schuinschrift leerde schrijven op school en hem zelf blokschrift werd aangeleerd.

Wat heb je nodig?

kali-5
kali-6

Wat tekenmaterialen als potloden, diverse pennen, penseel, inkt en verf, concentratie en inspiratie, gevoel voor compositie.
En een vaste hand? Nee ! juist een losse, ontspannen hand doet het beter.
De aanwezige leden zijn geconcentreerd aan het werk. Toch is er ook tijd en aandacht voor elkaar, een kopje thee voor een van de leden die even komt buurten omdat ze tijdelijk geblesseerd is. Een afspraak om gezamenlijk lekker te gaan eten, dat en het elkaar inspireren zijn de toegevoegde waarden van de werkgroep.

Ook eens komen kijken, wellicht meedoen? De groep is elke woensdagavond van 19.30 tot 21.30 aan het werk, loop er eens binnen, er is nog plaats voor nieuwe leden en cursisten.