Beeldend vormen – boetseren - pottenbakken

Omschrijving werkgroep

Introductie voor deelname aan de werkgroepen “Beeldend vormen – boetseren - pottenbakken”.

In de loop van de tijd zijn er bij A6 vijf werkgroepen ontstaan die zich bezighouden met het werken in klei. Het werk dat gemaakt wordt is zeer divers. Er worden beelden van mens en dier gemaakt, portretten geboetseerd. Anderen zoeken het in abstracte vormgeving. Ook zijn er leden die graag serviesgoed en potten in alle soorten en maten vervaardigen. Zo heeft een ieder zijn eigen voorkeur en komt ieder tot zijn recht.

Op de vrijdagochtend is er een gecombineerde werkgroep boetseren en pottenbakken. Er zijn 6 draaischijven beschikbaar voor de leden die alleen willen draaien of die een combinatie van draaien en handvormen willen. Bij de overige werkgroepen is er geen werkgroepleider pottenbakken aanwezig maar kan men wel gebruik maken van de draaischijf als men al enige ervaring met het pottenbakken heeft.

Variatie is logisch want de werkgroepen zijn de leden. Als lid van een werkgroep bepaal je je eigen koers en maak je iets wat je zelf leuk vind.

Een groot voordeel van het werken met elkaar is dat je enorm geïnspireerd wordt. Ook kan je elkaar met raad en daad bijstaan en leer je van elkaar. Soms neem je als groep een bepaalde techniek onder de loep en diep je deze uit zodat je vaardiger wordt. Of je neemt een bepaald onderwerp en ieder maakt zijn of haar impressie. Bovendien is het reuze gezellig en vaak wordt er buiten A6 iets ondernomen zoals een museum of expositie bezoek.

Al deze dingen worden begeleid door een werkgroep begeleider. Bij hem of haar kun je altijd terecht voor hulp en advies. Deze werkgroep begeleiders zijn geschoolde leerkrachten of mensen die opgeleid zijn binnen Atelier 6 en over veel ervaring beschikken.

Atelier 6 beschikt over veel apparatuur zoals een kleiwals, druk- en gietmallen, spuitcabine en spuit en twee grote elektrische ovens. Alle kleiwerkstukken die gebakken worden bij A6, komen in de handen van Yvonne Leek. En dat zijn er wel 2000 per jaar. Zij vult de ovens en zet ze aan, na afkoeling halen leden van diverse groepen ze leeg. Als je zelf een oven hebt bak je gewoon zelf.

Als je lid wilt worden van een werkgroep boetseren worden er van jou ook enkele dingen verwacht. Je moet beschikken over de basisvaardigheden van het boetseren, dat wil zeggen materiaalkennis van klei en glazuur. Hoe bevestig je iets aan elkaar, waar moet je op letten. Over hoeveel ervaring beschik je en kun je zelfstandig een werkstuk vervaardigen. Vind je het leuk om samen te werken en wil je je krachten delen. Na een gesprekje en eventueel een proefperiode heeft de werkgroep begeleider de beslissende stem.

We hopen dat bovenstaande aantrekkelijk is voor jou en je onze vereniging komt versterken, je bent van harte welkom. Als je nog niet zeker genoeg bent kun je altijd eerst een basiscursus boetseren gaan doen bij A6.

Benodigdheden

In overleg met de werkgroepleider.

Bijzonderheden

Gereedschap en verbruiksmaterialen zijn voor eigen rekening. Voor het gebruik van sommige faciliteiten, zoals klei-ovens om jouw werkstukken te laten bakken, wordt een extra bijdrage gevraagd. In enkele gevallen zijn materialen bij de werkgroepleider te koop.

Extra informatie over het lidmaatschap van een werkgroep.

Je kunt deelnemen aan een werkgroep van Atelier 6 wanneer je over de nodige ervaring op het betreffende vakgebied beschikt. Door jouw inschrijving voor een werkgroep ben je tevens lid van Atelier 6 (dit in tegenstelling tot deelnemers aan cursussen en workshops). Via deze link leest u alles over het lidmaatschap van Atelier 6.

Aanmeldingsformulier werkgroep: Beeldend vormen – boetseren - pottenbakken

Wilt u zich inschrijven voor deze werkgroep "Beeldend vormen – boetseren - pottenbakken"? Vul dan het onderstaande aanmeldformulier geheel in. Na ontvangst van het formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Inschrijven