De passie van Olga de Ruiter

Klei in de ruimste zin. Het mooie van klei is dat het zo veelzijdig is. Zo kneedbaar, letterlijk maar ook in een ruimere zin. Je kunt er gewone dagelijkse dingen van maken, dingen die je kunt gebruiken zoals een drinkkom of inmaakpot. En dat gebeurt al eeuwen op ongeveer gelijke wijze door alle volkeren over de hele wereld!!!

olga-rakustoken-1-172×300

Fascinerend toch?

Je kunt er ook je gevoelens in leggen door het te vormen tot datgene wat je wilt laten zien . Dat beeld met die uitstraling! Door de keuze van de soort klei kan je precies laten zien wat je bedoelt. Het serene gracieuze wit van het porselein vertelt een ander verhaal dan de robuuste grove chamotte.

En dan de verdere verwerking.

Natuurlijk kan je in je eentje lekker in je atelier bezig zijn. Zorgvuldig vormen, met aandacht decoreren en glazuren, bakken en een prachtig resultaat bereiken. Maar je kunt ook een feest bouwen van aarde, vuur en water!!!

olga-2afr.vrouwen-225×300

Kan het nog mooier, met elkaar lekker bezig zijn met Raku stoken, of een pitfire, een groot vuur bouwen en je werk daarin bakken, of een andere wijze van primitief stoken.

En dan samen de resultaten bekijken en je steeds weer laten verwonderen dat het toch weer anders is geworden…. Dat kan allemaal met klei… Klei brengt mensen samen.

Ik werk nu bijna 50 jaar met klei en nog steeds daagt het materiaal mij uit te zoeken naar nieuwe toepassingen. Op het moment werk ik met grafische technieken op klei. Een oneindig gebied ligt weer voor mij. En mijn opgedane ervaring dan weer door te geven aan anderen geeft mij veel voldoening.

Ik hoop het nog een poos te kunnen doen en het einde??? Dan worden we KLEI.