Leren tekenen

Omschrijving cursus

Heb je altijd geroepen dat je niet kon tekenen en heb je daarom nooit het potlood opgepakt?
Dan is het nu tijd om daar verandering in te brengen en kennis te maken met de mooiste hobby die er is; tekenen. Een hobby die je overal kunt doen en met relatief weinig materialen kun je de mooiste dingen maken.
In de cursus zullen we aandacht besteden aan basisprincipes van vormen, kleur, textuur en schaduw. Met behulp van die basis gaan we aan de slag, waarbij we telkens in twee lessen een ander thema aanpakken en van eenvoudige naar wat moeilijkere dingen gaan, ieder naar eigen kunnen en tempo. Elke les zullen wij opwarmen met een aantal kleine tekenopdrachten om vervolgens door te gaan met een groter voorwerp.

Lesplan:
Les 1:
In les 1 gaan we vooral goed kijken. Aan de hand van een stilleven gaan we voorwerpen tekenen. Hoe zitten die in elkaar, wat zijn de basisvormen. Waar moet ik schaduw aanbrengen om het voorwerp van plat naar 3 dimensioneel te krijgen?
Les 2:
In les 2 gaan we verder op de voorwerpen. Kies een voorwerp van het stilleven van les 1 waar je trots op bent en ga het verder uitwerken. Wat is de structuur van dit voorwerp? Is het glad of juist korrelig, heeft het veren of haren? Door deze elementen toe te voegen krijgt het voorwerp een extra dimensie.
Les 3:
In les 3 gaan we een begin maken met perspectief  tekenen. Hoe werkt het, hoe teken ik ruimte en diepte? Hiervoor gaan we kijken naar gebouwen, trappen, wegen en hoe verwerken we dit in een tekening.
Les 4:
In les 4 kiezen we een onderwerp dat de vorige week geoefend is bijvoorbeeld een gebouw en werken we dat verder uit. Hierbij maken we natuurlijk ook gebruik van wat er in les 1 en 2 geleerd is. Denk hierbij aan: waar liggen de schaduwen, is het gebouw van hout, van beton, iets anders en welke kleuren horen eventueel daarbij?
Les 5:
Inmiddels hebben we al aardig leren kijken en is het tijd voor een portret. In deze les kijken we naar de basis, qua verhoudingen. Hoe begin je een portret en hoe werk je het uit. Moet een portret altijd lijken of kun je er ook iets abstracts van maken? Welke trucjes zijn er om portretten te laten lijken?
Les 6:
In les 6 gaan we nog iets dieper in op het portret en maken we een portret of een zelfportret a.d.h.v. voorbeelden.
Les 7:
In les 7 gaan we van het portret naar een model. Dit kan een live persoon zijn maar ook een foto van iemand kan daarbij een hulpmiddel zijn. In deze eerste les gaat het weer over verhoudingen. Hoe groot is het hoofd ten opzichte van het lichaam of hoe lang zijn armen en benen nu eigenlijk?
Les 8:
In les 8 kiest iedereen zijn favoriete model uit en gaat aan de slag met een foto waar deze persoon in zijn geheel op staat.
Les 9:
In les 9 kiest iedereen een onderwerp uit de vorige lessen naar keuze en gaat een eindwerk maken op een groot formaat. Hierbij kunnen we het eventueel ook hebben over andere materialen. Onderwerpen kunnen bijvoorbeeld een zelfportret zijn in plaats van een portret van je oma in les 6 of bijvoorbeeld een landschap waar ook perspectief in te vinden is in plaats van alleen gebouw.
Les 10:
In les 10 kijken we waar er nog vragen zijn en maken we het eindwerk helemaal af.

Benodigdheden

  • Schetsblok A3
  • Tekenpotloden van goede kwaliteit (tenminste HB, 2B, 4B, 6B)
  • Zwarte tekenpen (0.5)
  • Liniaal
  • Witte gum
  • Puntenslijper

Bijzonderheden

De data waarop de cursus wordt gegeven zijn:

  • 25 september
  • 2, 9, 23 en 30 oktober
  • 6, 13, 20 en 27 november
  • 4 december

Deze cursus gaat alleen bij voldoende deelname door.

Aanmeldingsformulier cursus: leren tekenen

Wilt u zich inschrijven voor de cursus? Vul dan het onderstaande aanmeldformulier geheel in. Na ontvangst van het formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Inschrijven