Leren tekenen

Omschrijving cursus

Heb je altijd geroepen dat je niet kon tekenen en heb je daarom nooit het potlood opgepakt? Dan is het nu tijd om daar verandering in te brengen en kennis te maken met de mooiste hobby die er is; tekenen. Een hobby die je overal kunt doen en met relatief weinig materialen kun je de mooiste dingen maken.

In de cursus zullen we in elke les aandacht besteden aan basisprincipes van het onderwerp van die avond. Met behulp van die basis gaan we aan de slag, waarbij we telkens in twee lessen een ander thema aanpakken en van eenvoudige naar wat moeilijkere dingen gaan,
ieder naar eigen kunnen en tempo. Elke les zullen wij opwarmen met een aantal kleine tekenopdrachten om vervolgens door te gaan met een groter onderwerp.

Deze lessenserie biedt ruimte voor zowel mensen, die nog nooit getekend hebben, als voor de cursisten van de vorige cursus of tekenaars, die al wat meer ervaring hebben. Naast de grondbeginselen voor de starters, zal er voor de andere groep verdieping en uitbreiding worden gezocht aan de hand van werken van bekende en minder bekende kunstenaars en diverse genres.

Les 1 en 2 Stilleven:
In deze lessen gaan we vooral goed kijken. Aan de hand van een stilleven gaan we voorwerpen tekenen. Hoe zitten die in elkaar en wat zijn de basisvormen? Waar moet ik schaduw aanbrengen om het voorwerp van plat naar 3 dimensioneel te krijgen? Heeft het voorwerp een bepaalde structuur en is dit met alleen schaduw te verkrijgen of moet er nog wat extra’s aan toegevoegd worden?
Verdieping gaan we zoeken door te kijken naar werk van bijvoorbeeld Wayne Thiebaud of Rachel Ruysch en geïnspireerd door dit werk een aantal opdrachten uitwerken
Les 3 en 4 Perspectief:
In deze lessen gaan we kijken hoe werkt perspectief, hoe teken ik ruimte en diepte? Hiervoor gaan we kijken naar gebouwen, trappen, wegen en hoe bouw ik zoiets (snel) op?
Voor verdieping kijken we naar werk van bijvoorbeeld Escher, maar we kunnen ook kijken naar fotografen die zich specialiseren in straatfotografie, zoals bijvoorbeeld Artur Sikora en Henri Cartier-Bresson. Geïnspireerd door hun werk kun je een eigen stad tekenen of  misschien net die ene foto van vakantie met dat leuke straatje. Tijdens de verdieping kunnen we wellicht ook kijken naar hoe bouw je een landschap met bergen op, hoe te tekenen in fish-eye perspectief of hoe combineer je model tekenen met landschap?
Les 5 en 6 Portretten:
Inmiddels hebben we al aardig leren kijken en is het tijd voor een portret. In deze lessen kijken we naar de basis, qua verhoudingen. Hoe begin je een portret en hoe werk je het uit? Voor verdieping gaan we kijken naar de enorme hoeveelheid genres, die er zijn in het
tekenen van portretten en vragen ons af moet een portret altijd lijken of kun je er ook iets abstracts van maken? Welke trucjes zijn er om portretten te laten lijken? Het kan zijn dat realistisch portretten niet helemaal wil lukken de eerste keer, dan is er nog voldoende te ontdekken om een heleboel mee te experimenteren. Denk aan cartoon, illustratie of zelfs
abstract. Van elk genres zijn wel bekende en minder bekende kunstenaars te noemen, denk aan Rembrandt, van Gogh maar ook Colin Davidson, Lucien Freud of Basquiat. Je kunt op zoek naar je eigen genre, waarbij je uiteindelijk met een eigen foto aan de slag gaat. Wellicht kan je voor verdieping aan de slag met een combinatie van stilleven en portret.
Les 7 en 8 Tekenen van model:
In deze lessen gaan we van het portret naar een model. In de basis gaat het weer over verhoudingen. Hoe groot is het hoofd ten opzichte van het lichaam of hoe lang zijn armen en benen nu eigenlijk? Het tekenen van een model is te vinden in de gehele kunstgeschiedenis. Wie kent niet de klassieke witte beelden met de geïdealiseerde lichamen bij de Grieken en de realistisch
afgebeelde mensen op de schilderijen van de Grote Meesters. Toch is er nog veel meer, denk aan cartoons, illustratie of zelfs de abstracte kant op. We gaan minimaal 1 les werken met projecties van modellen om zoveel mogelijk houdingen en type mensen te oefenen. De andere les kunnen we voor de liefhebbers dit nog een keertje doen, maar staat het ook vrij hier weer te werken van een foto of in plaats van één model te tekenen, het een stapje hoger op te kiezen en meteen aan de slag te gaan met meerdere modellen. Kunstenaars die we als inspiratie kunnen nemen zijn Hernan Bas, Iris van Herpen of meer de illustratie kant op met Thé Tjong-Khing.
Les 9 en 10 Eigen gekozen werk:
In deze lessen kiest iedereen een onderwerp uit de vorige lessen naar keuze en gaat een eindwerk maken op een groot formaat. Onderwerpen kunnen bijvoorbeeld een zelfportret zijn in plaats van een portret van je oma in les 5/6 of bijvoorbeeld een landschap waar ook perspectief in te vinden is in plaats van alleen gebouw.
Het is goed om van tevoren na te denken over een onderwerp voor je eindwerk. Lukt het niet om iets te verzinnen, dan zijn er altijd nog wat opdrachten uit de hoge hoed te trekken, waardoor je altijd wel aan de slag kunt. Als je ergens meer uitleg over wil, kan dit natuurlijk ook, geef het dan even op tijd aan en dan ik dat goed voorbereiden.

Benodigdheden

  • Schetsblok A3
  • Tekenpotloden van goede kwaliteit (tenminste HB, 2B, 4B, 6B)
  • Zwarte tekenpen (0.5)
  • Liniaal
  • Witte gum
  • Puntenslijper

Voor de liefhebbers en leuk voor de verdiepingsopdrachten of om later je tekening een beetje kleur te geven, een van het volgende:

  • Setje kleurpotloden
  • klein doosje waterverf
  • setje aquarelpotloden.

Bij de bovenstaande materialen kan je al super goed uit te voeten met goedkoop materiaal, gaandeweg als bepaalde materialen bevallen, kan je overstappen op duurder materiaal.

Bijzonderheden

De data waarop de cursus wordt gegeven zijn:

  • 22 en 29 januari
  • 5 en 26 februari
  • 4, 11, 18 en 25 maart
  • 8 en 15 april

Deze cursus gaat alleen bij voldoende deelname door.

Aanmeldingsformulier cursus: leren tekenen

Wilt u zich inschrijven voor de cursus? Vul dan het onderstaande aanmeldformulier geheel in. Na ontvangst van het formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Inschrijven