Grafische technieken

Omschrijving cursus

Heb je ervaring met een of meer grafische technieken of een cursus gevolgd, zoals steendrukken, etsen, houtgravure, lino en kun je zelfstandig werken? En wil je je verder ontwikkelen en doe je dat het liefst in een groep met enthousiaste leden, die elkaar stimuleren, kies dan voor de werkgroep Grafische technieken van Atelier 6!

Elke keer als ik het papier door de pers heb gehaald en de afdruk langzaam zichtbaar wordt, ben ik weer verwonderd.

Wij hebben de beschikking over diverse persen zoals de steendrukpers, ets-pers, lino-pers en een houtdrukpers.
Steendrukken is een grafische techniek waarbij je tekent of schildert op een speciale steen. Na bewerking met gom, tinctuur etc. kom je tot een afdruk in de kleur die je wenst. Zo kun je verschillende drukgangen doorlopen om tot een meerkleurendruk te komen.

Bij houtsnede en lino passen we de meestal de reductietechniek toe. Je begint met een ontwerp en dan snij je steeds een deel weg. Je maakt iedere keer een afdruk in keur tot je alle kleuren hebt gehad. Etsen gebeurt door het etsen van een tekening op een zinkplaat met etsgrond. Waarbij naderhand diverse technieken toegepast kunnen worden zoals aquatint, suiker-aquating, mezzotint en kunnen meerkleurendrukken gemaakt worden. Ook kunnen diverse grafische technieken gecombineerd worden, met verrassende uitkomsten.

Benodigdheden

In overleg met de werkgroepleider.

Bijzonderheden

Gereedschap en verbruiksmaterialen zijn voor eigen rekening. Voor het gebruik van sommige faciliteiten kan een extra bijdrage worden gevraagd. In enkele gevallen zijn materialen bij de werkgroepleider te koop.

Extra informatie over het lidmaatschap van een werkgroep:

U kunt deelnemen aan een werkgroep van Atelier 6 indien u over de nodige ervaring op het betreffende vakgebied beschikt. Door uw inschrijving voor een werkgroep bent u tevens lid van Atelier 6 (dit in tegenstelling tot deelnemers aan cursussen en workshops). Via deze link leest u alles over het lidmaatschap van Atelier 6.

Aanmeldingsformulier werkgroep: Grafische technieken

Wilt u zich inschrijven voor deze werkgroep "Grafische technieken"? Vul dan het onderstaande aanmeldformulier geheel in. Na ontvangst van het formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Inschrijven