Op bezoek bij de Werkgroep Intuïtief Schilderen en Boetseren.

 

 

190914_5222-2

Zaterdagmorgen, in één van de ateliers is de werkgroep onder begeleiding van Yvonne Leek
aan het schilderen of boetseren. Er is een gezellige sfeer, een aantal mensen staan aan de schilderesezel te werken aan hun doek, een paar schilderen aan tafel op een kleine ezel of werken ‘plat’.
Maar er wordt ook geboetseerd en wel op een bijzondere manier! Een aantal leden heeft namenlijk
vorige week bij Olga de Ruiter een workshop gedaan, zij leerden daar de Boomschors techniek. De werkstukken hebben dan ook het boomschors effect, geen glad oppervlak maar geribbeld, gebobbeld, gebarsten, met nerven, hoe dan ook: alsof je een stuk boomschors aan het bewerken bent.
Ik vraag naar het hoe en wat en mij wordt uitgelegd dat een plaat klei, gemaakt onder de kleiwals, met lagen engobe wordt ingesmeerd, de bovenkant van de plaat wordt snel gedroogd met een brander. Meteen daarna gaat de plaat met een plank erop nog eens onder de wals door. Daardoor scheurt de klei en krijgt de plaat het boomschors effect.
Daarna wordt de plaat gevormd tot een object, bv een vaas of andere vorm. Alle stukken zijn anders, alle afwerkingen gaan anders en de resultaten? Daar moeten we nog even op wachten!
Ieder vond de workshop zeer inspirerend en natuurlijk fijn om dat samen met wat andere werkgroepleden te doen. Voor herhaling vatbaar zo’n activiteit dus.
Ondertussen gaan degenen die aan het schilderen zijn door met hun ‘werk’, Jannie bv is bezig met een impressie van een bos. Zij schildert al langer, heeft ook elders cursus gevolgd maar heeft nu hier haar plek gevonden, zij schildert nu meer vanuit zichzelf.
Tijdens het schilderen speelt er rustgevende muziek, ter ontspanning, ter inspiratie. Niet denken maar schilderen, zo gaat dat.
Yvonne de werkgroep begeleider is van vele markten thuis, zij schildert, boetseert, doet aan wol vilten en staat open voor alle creatieve uitingen. Zo liep ik een paar weken later even bij de groep binnen en toen stonden er tot mijn verrassing prachtig gekleurde kartonnen dozen op de tafels, mooi gedecoreerd met op een speciale manier beschilderde plaatjes.
Wat een leuke en creatieve werkgroep is dit: ieder kan zijn eigen ding doen, toch is er de verbondenheid en aandacht voor elkaar, worden er gezamenlijke activiteiten georganiseerd en tussen alles door is daar ook Jeep, Yvonne’s hond, hij kijkt, slaapt en houdt alles toch in de gaten.