Op bezoek bij de Werkgroep Fotografie.

191117_111751

 

Zondagochtend, buiten is het licht en binnen bij Atelier6 gaat het allemaal over LICHT. Net als bij schilderijen van Rembrandt speelt ook bij het maken van foto’s het licht een grote rol.
Vandaag gaat het om het maken van portretfoto’s.
Een paar leden van de werkgroep hebben net het theoretische deel van deze praktijk dag achter de rug, ze hebben het gehad over de invloed van licht en schaduw op het werk, het ontstaan van lijnen en vlakken, de camera-instellingen. Voor de leden was dit een opfrisser, zij hebben de cursus fotografie gevolgd en de nodige ervaring opgedaan. Nu volgt het werken in de praktijk.
Eerst wordt het atelier in orde gemaakt: de gordijnen zijn al dicht, het achtergrondscherm naar beneden getrokken, de lamp geplaatst, een levend model is er helaas vandaag niet maar de etalagepop is een prima vervanger én heel geduldig.
Paul, de werkgroep begeleider, verplaatst de lamp een paar keer en laat zien hoe de werking van het licht is, hoe je kunt testen, plaatsing van de lamp is afhankelijk van dat wat je wilt bereiken. Ieder is druk met de eigen camera, draait en stelt ISO waarde, tijd en diafragma in. Mooi om te zien hoe ze elkaar raden en ondersteunen, dat is ook de bedoeling: fotograferen is een individuele kunst maar samenwerken en het delen van kennis is ook hier belangrijk. Dan alle ogen en camera’s gericht op het model, flits aan of uit?
Neem je een andere positie in dan ook weer de belichting meten en bijstellen, de posities van de camera en lamp bepalen de schaduw. Experimenteren met de sluitertijd geeft weer ander resultaat. En zo handig: alles digitaal dus meteen zichtbaar wat en hoe je ’t hebt gemaakt, nooit een vol filmrolletje! Resultaten worden vergeleken en beoordeeld. Alles
positief.
Als de softbox op de lamp wordt gezet, geeft dat weer heel andere resultaten, het effect van de box is een zachter licht. Eén zondag per maand is praktijk dag, de groep fotografeert dan of binnen of buiten naar een thema. Op donderdag avond komen ze bij elkaar om resultaten te bekijken, elkaar te helpen en inspireren, zo de hobby te verdiepen.
Op de Open Dag worden de foto’s geëxposeerd, en die mogen gezien worden!

 

191117_121338