Interview met Marieke Neesen, initiatiefneemster van Lief Langedijk

Marieke Neesen kijkt terug op een geslaagde Kunstroute Langedijk en vertelt ons wat haar drijfveren zijn.

kunstroute_LD-2

Marieke Neesen, initiatiefneemster van Lief Langedijk en daarmee ook van de 2e editie “Kunstroute Langedijk” die tijdens het Pinksterweekeinde van 9 en 10 juni j.l. werd gehouden, kijkt met veel plezier terug op twee prachtige dagen.

“Er waren veel deelnemers, circa 95 waaronder Atelier 6 ruim was vertegenwoordigd. Er was een mooi en heel divers aanbod van kunstobjecten. En er was véél belangstelling van bezoekers. Het weer zat mee; ondanks de niet al te beste weersvoorspellingen, bleef het droog tot precies 5 uur op de laatste dag. Zelfs het zonnetje liet zich zien. De bezoekers waren enthousiast en vonden ook dat het evenement heel goed was georganiseerd. Ik kreeg er echt een kick van om zoveel mensen met het krantje in de hand op de fiets door de dorpen van locatie naar locatie te zien fietsen😊.

Leuk ook om te zien hoe gastvrij de mensen in Langedijk zijn: hun huis en tuin openstellen en gemakkelijk een gesprekje aanknopen met de bezoekers.”

Dat is fijn om te horen, want er gaat heel veel voorbereiding in de organisatie zitten, toch?

“Jazeker, vanaf de 1e aankondiging dat mensen zich konden aanmelden, de registratie en het versturen en beantwoorden van mails tot en met het regelen van de vlaggen, de posters, de persberichten en interviews; er gaat een hoop tijd en energie in zitten. Maar het is enorm leuk om te doen: om ook (amateur)kunstenaars die niet zo gauw zelf de publiciteit zoeken, een podium te kunnen bieden en om te laten zien hoeveel talent er in Langedijk aanwezig is. Heel bijzonder was ook de deelname van Club B3 als locatie, waar een videofilm werd vertoond en de jurk die de vrouw in de video droeg, ook in het echt mooi tentoongesteld werd.

De organisatie heb ik samen met beeldend kunstenaar Karin van Bodegom  en met ondersteuning van haar man Jeroen van Dijk gedaan. Karin zorgde o.a. voor extra aandacht voor vrouwen in de kunst met de expositie rond 100 jaar vrouwenkiesrecht in de Witte Kerk in Sint Pancras en de inrichting van de overzichtstentoonstelling in de Kooger Kerk. En Jeroen maakt alle vormgeving: het krantje, ontwerp posters enz. Met elkaar zijn we een goed team!

Nieuw dit jaar was de mogelijkheid om een stukje met de rondvaartboot te doen En dit jaar hebben we ook voor het eerst gekozen voor een overzichtstentoonstelling in de Kooger Kerk. Daar was van de diverse kunstenaars elk één werk te zien. Zo konden de kunstenaars tijdens de opening op zaterdag  elkaar ontmoeten en onderling een indruk krijgen van elkaars werk. En de bezoekers hadden de mogelijkheid om van daaruit een keuze te maken voor de kunstuitingen waar ze verder een kijkje wilden gaan nemen. Dat gaan we de volgende keer zeker wéér doen.”

Dus er komt een volgende keer?

“Natuurlijk, de Kunstroute voorziet echt in een behoefte, hebben we gemerkt. Dus we gaan het over 2 jaar zeker weer doen. Er borrelen ook al de nodige ideeën op over wat we de volgende keer méér kunnen doen. Wacht maar af😊”

Daar kijken we naar uit!

Het is duidelijk dat je erg veel plezier beleeft aan het organiseren van evenementen als deze. Wat is je drive?

“Ik ben inderdaad graag betrokken bij de evenementen die ik onder de naam Lief Langedijk organiseer. Ik ben zelf druk met zeker 2 tot 3 evenementen per jaar als de zogeheten “spin in het web” die van alles regelt en coördineert. Denk aan Verhalen Halen en de Schrijfwedstrijd voor de jeugd. En voor volgend jaar staat ook het Lief Langedijk Concert weer op de agenda.

Naast de evenementen die ik zelf organiseer, vind ik het heel erg belangrijk dat we als bestuur vanuit Stichting Lief Langedijk cultuur een zetje in de rug kunnen geven. Vooral het bevorderen van een breder aanbod, groeperingen die niet gemakkelijk voor het voetlicht komen een kans geven én het verbinden van de verschillende soorten kunst, zoals bijv. theater met muziek en schrijvers. Cultuur is een prachtige manier om mensen meer met elkaar te verbinden en daarmee ook maatschappelijk en sociaal betrokken bij elkaar zijn. Ik wil vanuit Lief Langedijk en Stichting Lief Langedijk heel graag een bijdrage leveren om dat te bevorderen. Er komen ook steeds meer ideeën boven borrelen die daaraan in de toekomst kunnen bijdragen.

Verder ligt mijn hart ook erg bij de bieb. De bibliotheek heeft het tegenwoordig moeilijk, is bezig met het ontwikkelen van nieuwe manieren om haar bestaan te kunnen voortzetten. Vooral als het gaat om jongeren en kinderen. Lezen is belangrijk, vind ik, maar de jeugd heeft steeds minder aandacht voor lezen door alle aandacht voor games en social media. Ik wil heel graag kinderen weer laten kennismaken met het plezier van het lezen van boeken. ”

Ben je zelf ook creatief actief?

“Niet in de zin van kunst creëren, daar heb ik onvoldoende tijd voor. Maar ik kom wel een uit een cultuur minnend gezin. Mijn vader is organist én hij schrijft boeken. En ik heb in het verleden zelf bij de lokale omroep gewerkt; ik houd af en toe nog interviews (podcasts) voor de website Lief Langedijk.”

Hoe kijk je aan tegen de voorgenomen fusie van Langedijk met Heerhugowaard? Gaat dat invloed hebben op de focus van Lief Langedijk?

“ Dat verwacht ik niet echt. In Heerhugowaard is de St. Nut actief. We hebben als Stichting Lief Langedijk wel contact met elkaar, maar onze aanpak is verschillend. St. Lief Langedijk wil vooral blijven werken vanuit het persoonlijke contact dat we met mensen hebben. St. Nut werkt meer vanaf een afstand. Ik denk daarom dat we naast elkaar zullen blijven bestaan en elk ons eigen ding zullen blijven doen. Daar is genoeg ruimte voor. En ideeën voor de toekomst  zijn er genoeg!”

Goed om te horen. Wij vanuit Atelier 6 blijven graag een bijdrage leveren. En natuurlijk willen we Lief Langedijk heel erg bedanken voor de donatie van de inschrijfbijdragen aan onze vereniging!