De gemozaïekte pop Anastasia

De gemozaïekte pop Anastasia is het werk van leden van de mozaïekgroep van
Atelier 6

Foto,s

In februari 2022 werd de pop zonder onderlijf en armen opgediept uit het grofvuil bij een kringloop. De oorlog in de Oekraïne was juist begonnen. In het nieuws verschenen treurige beelden van vluchtende vrouwen met hun huisdieren en kinderen, die alles wat zij bezaten moesten verlaten. Een associatie van de treurige pop - het gezicht zorgvuldig opgemaakt, dat wel - met dit verdrietige volk was snel gemaakt.

Wij besloten de pop te voorzien van tattoos met verwijzingen naar de oorlog in de Oekraïne. Hierin zijn zowel hoopvolle als treurige elementen te vinden zoals onder andere te zien is op haar rug: onderaan staan flatgebouwen, in brand geschoten met bommen, waar de vuurvogel Phoenix boven de rookwolken uit haar as herrijst.

Diverse symbolen herinneren ons aan de strijd om de vrijheid van dit land en de bevolking. Denkend dat deze vreselijke oorlog snel voorbij zou zijn, maakten we
haast om aan de pop te werken. Helaas mocht ons werk de oorlog niet inhalen. Nu de pop gereed is, na bijna twee jaar, woedt de oorlog door… hoe lang nog?

De gemozaïekte pop Anastasia is het werk van leden van de mozaïekgroep van Atelier 6 onder leiding van Linda Mekkes tezamen met: Anita Kruize, Anja Koenis, Janneke van Zanten, Jessica Geuk-Veul en Simonet Langhorst